مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گفت: پروژه سد شوریجه روی کشف رود در حال اجرا بوده که تاکنون ۲۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران،، علیرضا طاهری ، مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گفت: ازهزارو ۲۵۰ میلیون متر مکعب ظرفیت در سد دوستی در حال حاضر ۲۹۶ میلیون متر مکعب آب داریم که این وضعیت مطلوبی نیست.
وی افزود: در حال حاضر چهار سد مهم استان یعنی سد دوستی، سد طرق، سد کارده و ارداک و همچنین بیش از ۴۵۷ حلقه چاه آب زیرزمینی، دو قنات و یک چشمه به تامین آب مشهد کمک میکند.
طاهری گفت : در سد طرق ۸ میلیون متر مکعب و سد کارده ۱۰ میلیون متر مکعب آب دارد. سد ارداک با ۳۰ میلیون متر مکعب گنجایش، ۱۲ میلیون متر مکعب آب دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی افزود: در افق ۱۴۲۰ مصرف آب استان به ۴۰۰ میلیون متر مکعب در سال می رسد و در حال حاضر مهمترین پروژه در حال اجرا طرح عظیم انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان به شرق کشور است که برای کمبود آب صنعت و خدمات مورد استفاده قرار می گیرد.
وی افزود: بر اساس این طرح قرار است ۱۲۰ میلیون متر مکعب آب وارد خراسان رضوی شود که هم اکنون نیز پروژه در حال اجرا است. ضمن اینکه پروژه جایگزینی پساب با آب کشاورزی در دست اقدام است، لذا اصل اول در تامین آب مشهد تنوع بخشی در زمینه منابع آبی است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گفت: هریر رود در محل سد دوستی حدود ۵۰ هزار کیلومتر مربع وسعت و متوسط سالانه یک میلیارد آورد آب به سد دوستی دارد. این سد بین ایران و ترکمنستان بهرهبرداری میشود.
وی افزود: در خصوص آورد سد دوستی قرارداد ما با ترکمنستان است، اما امسال وضعیت خوبی ندارد. گستره این خشکسالی در افغانستان و ایران بوده و حجم آب مخزن هم اکنون ۲۹۶ میلیون متر مکعب است.
طاهری درباره تکمیل پروژه سد شوریجه بیان کرد: این پروژه روی کشف رود در حال اجرا بوده که تاکنون ۲۸ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است. حجم آب تنظیمی سالانه ۳۰ میلیون متر مکعب است .
وی گفت : این پروژه با حمایت دستگاههای مرتبط رو به پیشرفت است و اولویت اصلی سد شوریجه دشت سرخس است و بخش دیگر برای شرب مشهد پیشبینی شده و حدود دو سال دیگر قابلیت بهره برداری دارد.
وی با اشاره به جغرافیای کشف رود افزود : در حال حاضر بیش از ۱۵۰۰ هکتار بسترکشف رود آزاد شده که کاشت غیر مجاز در این بستر نداریم.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی با اشاره به اینکه برای مسدود سازی چاههای غیر مجاز، حکم قضایی نیاز است، بیان کرد: در این خصوص از سال ۹۲ تا ۹۹، ۱۳ هزار و ۴۵۴ حلقه چاه غیر مجاز و طی سال جاری نیز ۲۴۰ حلقه چاه غیر مجاز در استان مسدود شده است. باغویلاها برای غرب مشهد به شدت مضر است.
همچنین، سید ابراهیم علوی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی اظهار کرد: ۹۳ شهر و دو هزار و ۸۰۰ روستا در خراسان رضوی تحت پوشش شرکت آبفای استان قرار دارد. در حال حاضر در ۳۰ شهر خراسان رضوی مشکلات آبی داریم که میزان مصرف آب در این شهرها با تولید آب متفاوت است. شهرهای بزرگ شامل شهرهای سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه و خواف است.
وی گفت : در تربت حیدریه با اعتباراتی که تخصیص یافته و در شهرهای سبزوار و نیشابور نیز به فراخور پروژهها این مشکل در حال مرتفع شدن است.
علوی افزود : مدیریت فشار برای شهرهای بزرگی اعم از نیشابور، سبزوار، تربت جام، تربت حیدریه و تایباد اعمال خواهد شد. منابع آبی سراسر استان ۲۴ ساعته فعال و در حال تولید آب هستند، اما این بیش از مقداری است که پیشبینی شده است.
وی خاطر نشان کرد :در روستاهای استان خراسان رضوی ۱۲۰ لیتر آب برای هر نفر در شبانه روز تولید میشود که بیش از این یعنی حدود ۲۰۰ لیتر توسط روستاییان مصرف میشود که این مساله تامین آب را با مشکل مواجه میکند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی گفت :در حال حاضردو هزار و ۲۰۰ منبع تامین به صورت چاه در استان خراسان رضوی وجود دارد و علاوه بر این نیز همه منابع آبی در مدار هستند.
شبنم مقدم