مراسم معرفی ارقام خود بارور گیلاس با حضور رئیس حوزه ریاست سازمان ، معاون بهبود تولیدات گیاهی ، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی ، رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور، محقق برگزیده مرکز تحقیقات، جمعی از مدیران و کارشناسان و باغداران گیلاس شهرستانهای پیشرو در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گلمکان برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری مشهد عمران، غلامحسین ساربان، معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان در این مراسم اظهار داشت: خراسان رضوی دارای 3.5 میلیون هکتار زمین کشاورزی مستعد است که عملا در یک میلیون هکتار آن کاشت انجام می شود.
ساربان افزود: 370 هزار هکتا ر از سطح یاد شده مربوط به باغات است که 43 درصد از درآمد ناخلص کشاورزی در استان را ایجاد می کند.
وی گفت : در بیست سال گذشته بیش از 200 هزار هکتار از اراضی زراعی آبی خراسان رضوی کم شده و به اراضی باغی اضافه شده که در راستای نگاه اقتصادی مردم صورت گرفته و عمده این افزایش سطح درباغبانی ، شامل پسنه و زعفران بوده است.
گنجی مقدم، محقق مرکز تحقیقات استان افزود: سطح زیر کشت گیلاس کشور 40 هزار هکتار با میزان تولید 316 تا 370 هزارتن است که ایران بعد از آمریکاو ترکیه در رتبه سوم جای دارد.
وی گفت: میانگین عملکرد گیلاس کشور 9 هزار کیلوگرم است در حالیکه در خراسان رضوی با سطح زیر کشت 6 هزارو 700 هکتار بعنوان اولین تولید کننده گیلاس در کشور ، میزان عملکرد 5 هزارو 800 کیلوگرم است.
وی ارقام خودبارور گیلاس را جانشین خوبی برای رقم تکدانه دانست که تولید کنندگان عمدتا از آن شکایت داشته و عملکرد آن پایین است و بیان کرد: ارقام خودبارور می تواند عملکرد گیلاس را تا دو برابر افزایش دهد.
محقق مرکز تحقیقات استان نیز از سرشاخه کاری ارقام تکدانه از طریق ارقام خودبارور خبر داد.
رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور نیز در این بازدید اظهار کرد: این موسسه داری 7 پژوهشکده با 171 عضو هیئت علمی است . آقای حاجی وند افزود: سه مشکل اقلیم ، بهره وری و عملکرد پایین در حوزه باغبانی کشور وجود دارد که ناشی از دانش فنی موجود نیست و مربوط به عدم دریافت اطلاعات فنی و فرسودگی باغات است .
وی گفت : سطح باغات کشور 3 میلیون هکتار با 24 میلیون تن محصول سردرختی و گلخانه است که 900 هزارهکتار آن نیاز به اصلاح و نوسازی دارد. رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور افزود: اصلاح و نوسازی باغات از طریق سرشاخه کاری از سال 95 برروی گردو آغاز شد و در سال گذشته برای اولین بار نهال عاری از ویروس گردو ارائه و بعد از گردو عملیات سرشاخه کاری برروی گیلاس ، انگور ، پسته و بادامهای جوان دارای بهره وری پایین ، توسعه پیدا کرد.
رئیس حوزه ریاست سازمان نیز در این مراسم عنوان کرد: ما باید عملا خروجی تمام این زحمات و برنامه هارا در باغات منطقه در آینده ای نزدیک مشاهده کنیم.
محمد صبور گفت: با هماهنگی مدیریت های باغبانی و ترویج 30 نفر از باغداران برتر گیلاس(در مشهد ، طرقبه ، چناران ، گلبهار و زبر خان و…) شناسایی شده تا این پیشرفتها را از نزدیک دیده و شاهد گسترش این ارقام باشیم .
منبع:زوابط عمومی جهادکشاورزی چناران