نشست حقوقی تخصصی اخلاق اجتماعی در مدیریت شهری با مشارکت شهرداری مشهد، دانشگاه امام صادق (ع) و اندیشکده حقوق بشر و شهروندی دانشگاه امام صادق (ع) شعبه خراسان و با حضور کارشناسان با حضور معاون دادستان کل کشور، مشاور رئیس جمهور و رئیس اندیشکده جنگ نرم دانشگاه عالی دفاع ملی، معاون رئیس کل دادگستری استان در پیشگیری از وقوع جرم، رئیس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر و جمعی از اساتید دانشگاه در مشهد برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران،سید مجتبی منتظری، رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد در این نشست ، گفت: در حال حاضر بیش از 70 درصد از جمعیت کشور در شهرها ساکن هستند و این موضوع اهمیت، توجه بیشتر به فرهنگ و اخلاق اجتماعی در شهرها را نشان می دهد.
رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد با بیان اینکه طبق آمارهای رسمی 3میلیون نفر در مشهد ساکن هستند، افزود: بیش از یک میلیون نفر نیز در حاشیه شهرمشهد زندگی می کنند که با توجه به زیارتی بودن این شهر، استعداد افزایش جمعیت راذداریم که این موضوع مسئولیت اجتماعی و فرهنگی ما را به ویژه در مدیریت شهری بیشتر می کند.
منتظری گفت: هویت اصلی شهر مشهد و دلیل توسعه این شهر طی سالهای گذشته وجود مضجع نورانی حضرت رضا(ع) است و ب و باید پاسخگویی به نیازهای فرهنگی و اجتماعی نیز مطابق با هویت شهر بسیار پررنگ شود.
معاون شهردار با اشاره به اینکه این نشست با توجه به اهمیت جایگاه فرهنگ و اخلاق اجتماعی برگزار شده ، گفت: اولویت ما این است که در حوزه مدیریت شهری به سمت توسعه فرهنگ شهروندی و ارتقا سطح اخلاق اجتماعی حرکت کنیم.
همچنین امیرحسین جوانبخت، مدیر دفتر خراسان اندیشکده حقوق بشر و شهروندی امام صادق (ع) گفت : با توجه به رویکردهای اندیشکده امام صادق (ع) شبکه سازی سالم و هدفمند در حوزه فرهنگ و اخلاق اجتماعی مورد توجه قرار گرفت.
مدیر دفتر خراسان اندیشکده حقوق بشر و شهروندی امام صادق (ع) گفت : به دنبال این هستیم تا با توجه به بیانیه گام دوم انقلاب، مردم را با حقوقشان آشنا و مسئولان را نسبت به مطالبات قانونی مردم پاسخگو کنیم .
همچنین، سید مجید امامی،دبیر شورای فرهنگ عمومی کشورگفت: از دلایل شکلگیری شوراهای فرهنگ عمومی در سطح کشور، مشارکت میان نخبگان و گروههای مختلف در توسعه مقوله فرهنگ است و اقدامات موثر بسیاری در ۲ دهه اخیر انجام شده ، اما کافی نیست.
امامی افزود: اگر میخواهیم اخلاق در شهرها پا بگیرد باید با قدرت تمام به سمت ترغیب و تشویق گروههای مختلف به سمت رسیدن به جامعه ایمانی و بینقص گام برداریم.
وی گفت: مشهد و تهران با سرعت نور در حال تبدیل شدن به شهرهای سرمایه سالار هستند و ثابت شده که فرهنگ این نوع شهرها را سرمایهسالاری تعیین میکند.
امامی افزود: اصناف و گروههای مختلف مردم به دنبال توسعه فرهنگ و زندهنگهداشتن آن هستند و ما به سهم خود از این گروهها که به دنبال هدایت و ترویج جامعه به سمت اخلاق اسلامی هستند حمایت می کنیم.
همچنین، حجتالاسلام حسن منصوریان،رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر مشهد گفت: اصلاح ارزشی نظام اجتماعی و حاکمیت افراد بر جامعه باید مبنای کار قرار بگیرد و باید به دهه ۶۰ که برپایه همدلی تمام امور اداره میشد برگردیم.
عضو شورای اسلامی شهر مشهد گفت: ۱۱ دستگاه در جامعه متولی فرهنگ هستند اما بحث خانواده وظیفه ذاتی هیچ دستگاهی نیست و فقط ورود مردم برای مردم نسخه شفابخش است.
منصوریان افزود: در مشهد با جمعیت ۹ هزار نفری معتادان متجاهر مواجهیم و بزرگترین یتیمخانهها در این شهر وجود دارد که کودکان بدسرپرست در آن نگهداری میشوند و اینها همه بیانگر متزلزل بودن نظام خانواده است لذا مباحث اجتماعی در دستور کار شورای شهر مشهد قرار دارد و نظام محله محوری باید حاکم شود.
همچنین ،غلامرضا جلالی، عضو شورای عالی حوزه علمیه خراسان، گفت: بهترین وجه اشتراک میان تمدنها اخلاق است و هرچه اخلاق را بیشتر رعایت کنیم از تعاملات و ارتباطات ثمربخشتری برخوردار می شویم زیرا فرهنگ همانند درختان تنومندی است که ریشه، ساقه، برگ و گل دارد و دین مهمترین ریشه درخت فرهنگ و تمدن است.
وی افزود: بدون بهرهگیری از دانش انسانی و تجربی نمیتوان موضوعات را در جامعه تبیین کنیم و تا زمانی که سپهر فطرتها نباشد، زیباییشناسی، عدالتخواهی و پرسشگری هم معنا پیدا نمیکند.
جلالی گفت: تغییرات باید متناسب با نیازهای جامعه انجام شود و ما بالاترین و زیباترین اخلاق و فطرت اسلامی را در ایرانیان میبینیم و وقتی در چنین جایگاهی قرار داریم باید بهترین نوع برخورد را در سطح جامعه و محیطهای اداری و کاری با همکاران و ارباب رجوع داشته باشیم.
در حاشیه همایش:
همچنین، سید امیر مرتضوی، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی گفت: انتخاب مدیران مسوولیت پذیر، معتقد و آگاه نسبت به مسولیتها، وظایف و موضوعات هر حوزه، یکی از نکات و راهکارهای موثر در پیشگیری از وقوع جرم و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی است.
مرتضوی در حاشیه نشست تخصصی اخلاق اجتماعی در مدیریت شهری در مشهد در جمع خبرنگاران افزود: بیشتر مشکلات ما از آنجاست که گاه افرادی را انتخاب میکنیم که تک بعدی هستند و چندوجهی نیستند و با تکبعدی بودن نمیتوان کار را پیش برد بلکه باید تمام جوانب را در نظر داشت.
وی گفت متاسفانه یکی از مشکلات در جامعه ما این است که مطالبهگری از مسوولان بهمعنای واقعی وجود ندارد درحالی که باید از مسوولان درباره وظایفشان و کارهایی که انجام می دهند ،پرسش و مطالبه گری شود.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی گفت:متاسفانه در جامعه شاهد یک هرج و مرج هستیم که این امر مربوط به برنامهریزیهاست که دقیق و اصولی و هدفمند نیستند.
وی گفت: اگر در حوزه آسیبها و ناهنجاریهای اجتماعی یا در حوزه طلاق، اعتیاد، حاشیهنشینی و مفاسد اخلاقی و فضای مجازی، برخی از سازمانها که اولویتهای مشترکی دارند با هم همکاری و همفکری و مشارکت داشته باشند بهتر و سریعتر میتوانند به نتیجه برسند.
مرتضوی افزود: وظیفه پیشگیری نداشته باشد همه نهادها از نهاد خانواده گرفته تا تمام سازمانها، وظیفه و تکلیف پیشگیری دارند و باید در این امر مشارکت و همکاری کنند.
وی ادامه داد: تامین حقوق عامه وظیفه قوه قضاییه بهتنهایی نیست یعنی نمیتواند این کار را انجام دهد بحث محیط زیست، منابع طبیعی، زمینخواری، کوه خواری، دریا خواری، جرایم اقتصادی و مفاسد اجتماعی اداری است که دامنه آن بسیار وسیع است و این وظیفه آحاد مردم است که باید وظایفشان را بهموقع و مناسب انجام دهند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی گفت: برای جرایم سبک و کم اهمیت باید به سراغ عدالت ترمیمی رفت تا بتوان به فرد و خانواده کمک کرد بنابراین باید زندان و اصلاحات هدفمند باشد از این رو ما الان به شهر ترمیمی، دانشگاه ترمیمی، کلانتری ترمیمی، پاسگاه ترمیمی و قضای ترمیمی نیاز داریم.
شبنم مقدم