مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در جلسه ای که در محل اداره کل حفاظت محیط زیست با حضور هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد در ترکمنستان ، نماینده وزارت امور خارجه در حوزه شمال شرق کشور و جمعی از مسئولین برگزار شد ، گفت : این دیدار به منظور بحث و تبادل نظر پیرامون گرد و غبار و اثرات فرامرزی آن بود .
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در جلسه ای که در محل اداره کل حفاظت محیط زیست با حضور هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد در ترکمنستان ، نماینده وزارت امور خارجه در حوزه شمال شرق کشور و جمعی از مسئولین برگزار شد ، گفت : این دیدار به منظور بحث و تبادل نظر پیرامون گرد و غبار و اثرات فرامرزی آن بود .
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران ، تورج همتی گفت: كشور هاي ايران، پاكستان ، افغانستان ، تركمنستان و ازبكستان در خصوص پديده گرد و غبار در منطقه آسياي مرکزی جزو کاپ منطقه ای هستند و تاثير پذير و تاثير گذار در اين خصوص مي باشند.
وی گفت : هدف از اين نشست ايجاد زمينه همكاري بين كشور هاي مذكور و سازمان ها و نهاد های بين المللي همچون سازمان ملل و UNDPو FAO و GEF صندوق تسهيلات جهاني محيط زيست جهت رفع بحران گرد وغبار در منطقه آسياي مرکزی است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی در ادامه این نشست ضمن اشاره به اینکه مطالعات نشان میدهد که جریان گردو غبار از شمال به جنوب است و بخش قابل توجهي از گرد و غبار خراسان رضوي از منابع نزديك در كشور هاي ازبكستان وتركمنستان “صحراي قره قوم “و همچنين در مناطق دورتر (درياچه آرال و شرق درياي خزر) منشاء مي گيرند گفت : از دلايل خشك شدن آرال به عنوان چهارمين درياچه بزرگ جهان مي توان به استفاده از آب ورودی این دریاچه برای كشت گسترده پنبه و ساير محصولات كشاورزي از جمله گندم و برنج اشاره کرد، که با توجه به تغییرات اقلیمی در حال حاضر، اراضی کشاورزی مذکور رها شده و تبدیل به کانون گرد و غبار موثر به حوزه آبخیز این دریاچه و همچنین کشورهای همسایه از جمله ایران شده است .
وی همچنين در ادامه گفت : گرمايش جهاني از عوامل موثر خشك شدن اين درياچه و تبديل ان به يك بحران زيست محيطي حکایت دارد که بعضا” به خطای اکولوژیک تعبیر شده است.
تورج همتی از شركت و عضويت کشورمان در پروژه هايي با مقياس بزرگ همچون MENARID با مشاركت UNDP و GEF ، و پروژه بزرگ مقياس RFLDL با مشارکتFAO ، GEF و سازمان جنگل ها مراتع و آبخیزداری کشور و نیز پروژه ای در خصوص ارتقاء مديريت يكپارچه منابع طبيعي براي احياء زيست بوم ها تالابي “هامون” و حمايت از توسعه معيشت هاي جايگزين جوامع محلي كه مربوط به كشور ايران و افغانستان
مي باشد، اشاره کرد که می تواند راهنمای افزایش روابط دیپلماسی و همکاری های بین المللی باشد.
همتی در این جلسه با استفاده از تصاوير ماهواره اي گزارشی در خصوص تاثیر ورود گرد و غبار از کانون های برون مرزی توضيحاتي ارائه کرد وگفت : بر اساس مطالعات از سال ١٣٨١ تا ٩٦ شاخص طوفان گرد و غبار در استان خراسان رضوي در فصول بهار و تابستان نسبت به پاييز و زمستان درصد بالاتري داشته كه اين موضوع با بازه زماني ورود گرد و غبار از كشور هاي همسايه مطابقت دارد.
وی در ادامه گفت : بر اساس گزارش مركز پايش شاخص آلودگي هوا شهرداري مشهد ، شاخص هاي 2.5 pm و١٠ pm بيشترين سهم آلودگي شهر مشهد را در سال ٩٩ داشته اند .
همچنين درصد روزهاي گرد و غباري در شهرستان سرخس بين سال هاي ١٣٦٣ تا ١٣٩٥ مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد بيشترين روزهاي گرد و غبار مربوط به فصل تابستان و بهار با منشاء فرامرزی است.
دبیر کارگروه گردوغباراستان ضمن ابراز نگرانی در خصوص بحران گرد و غبار روستای چاله زرد شهرستان سرخس و سایر مناطق شرق و شمال شرق استان، از دیمتری شلاپاچنکو نماینده سازمان ملل مقیم در ترکمنستان، خواستار فراهم شدن شرایط همکاری مناسب بین کشورهای همسایه و سازمان های بین المللی و تسهیل برای برگزاری نشست مشترک با ترکمنستان جهت رفع معضل گرد و غبار منطقه شد.
شلاپاچنکو نماینده سازمان ملل متحد مقیم در ترکمنستان گفت محیط زیست برای دولت ترکمنستان اولویت بزرگی است و ما به دنبال ساخت پروژه های بیشتری با حمایت دولت در تحقق مسائل زیست محیطی خود هستیم و دولت ترکمنستان در صدد ایجاد یک مرکز منطقه ای برای حفاظت از محیط زیست با کمک کشورهای خارجی است. بنابراین جهت ایجاد مرکز رسیدگی به امور آب و هوا ما با آژانس های مختلف سازمان ملل متحد در مورد حمایت همه جانبه از این هدف بزرگ به بحث و تبادل نظر خواهیم پرداخت.
وی گفت همانطوری که مدیرکل حفاظت محیط زیست در خصوص فاجعه آرال اشاره کرد دولت ترکمنستان هم اکنون نگران دریای خزر است. همانطور که احتمالاً می دانید قرار است گردهمایی مهمی در ماه نوامبر با کشورهای همسایه دریای خزر برگزار شود و من مطمئن هستم که تأثیرات زیست محیطی و آب و هوایی بر دریای خزر نیز مورد بحث قرار خواهد گرفت.
دیمتری شلاپاچنکو افزود: با سفیر جمهوری اسلامی ایران در ترکمنستان ملاقاتی داشته وپیرامون نحوه همکاری سیستم سازمان ملل در ترکمنستان با جمهوری اسلامی ایران بحث کردیم و خوشحالیم که در اینجا در خصوص آغاز بهبود همکاری ها وارد بحث شده ایم.
وی با اشاره به اینکه آلودگی هوا محدود به مرزهای جغرافیایی نیست ابراز خرسندی کرد که بعنوان یک پل نقش سازنده خود را در ایجاد روابط بهتر با همکاری فی مابین در حوزه مسائل زیست محیطی مشترک ایفاء کنیم. همچنین از تجربیات مفید و ارزنده جمهوری اسلامی ایران در این راستا بهره مند شویم.
هماهنگ کننده مقیم سازمان ملل متحد در ترکمنستان در پایان با قدردانی از شرکت در این نشست گفت: زمینه های تبادل اطلاعات درپروژه های مشترک وفعالیت های گسترده تر منطقه ای وجود داشته ودر اولین فرصت مشکلات، گزارش ها و پیشنهادات مطرح شده را به اطلاع مقامات کشور ترکمنستان خواهیم رساند و خواستار ادامه دار شدن این نشست ها خواهیم بود.
منبع: روابط عمومی حفاظت محیط زیست خراسان رضوی