مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی به همراه رئیس اداره مهندسی زراعی، رئیس گروه طرح و برنامه و اعتبارات آب و خاک سازمان و کارشناس آبیاری تحت فشار سازمان از پروژه های آبیاری تحت فشار این شهرستان بازدید کردند و افزایش تولید، کاهش میزان آب مصرفی، صرفه جویی در مصرف برق، رفع مشکل قطعی برق، افزایش درآمد کشاورز و ارزش افزوده اراضی از نتایج اجرای سیستم های نوین آبیاری بیان شد که در حال حاضر نیاز به تکمیل سیستم های آبیاری تحت فشار می باشد.
به گزارش پایگاه خبری اقتصادی مشهد عمران،جعفر جوادی،مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی با اشاره به لزوم نوآوری در سیستمهای آبیاری تحت فشار افزود : گام بعدی در اجرای سیستمهای نوین آبیاری، بروزرسانی سیستم آبیاری تحت فشار می باشد که مصداق آن افزایش اتوماسیون سیستم های آبیاری تحت فشار (مثلاً استفاده از فیلتراسیون اتومات بجای فیلتراسیون معمولی) و تبدیل آبیاری بارانی به آبیاری موضعی یا قطره ای می باشد.
جوادی گفت : هوشمند سازی سیستم های آبیاری تحت فشار علاوه بر سهولت در اجرای عملیات آبیاری نقش خطای انسانی را نیز کاهش می دهد. به طوریکه زمان آبیاری که با باز و بسته شدن شیر فلکه در یک خط آبیاری انجام می گیرد از سر تجربه کشاورز و یا براساس شنیده ها از سایر کشاورزان نیست بلکه در سیستم های هوشمند آبیاری تحت فشار، باز و بسته شدن شیر فلکه ها به منظور آبیاری یک قطعه زمین، بر اساس میزان رطوبت خاک می باشد.
جوادی اظهار داشت: بر خلاف سیستم های معمولی آبیاری تحت فشار، در فصول مختلف سال نیز زمان آبیاری در سیستم های هوشمند یکسان نیست و بر اساس درجه حرارت خاک و میزان رطوبت در دسترس زمان آبیاری تغییر می کند.
وی افزود: در سیستم های معمولی و غیر هوشمند آبیاری تحت فشار در فصول مختلف سال، زمان آبیاری و مدار آبیاری یکسان است در حالیکه در فصل گرما که تبخیر و تعرق زیاد است و جسم خاک اصطلاحاً گرم است قطعاً زودتر آب از دسترس ریشه خارج می شود و زمان آبیاری باید طولانی تر از فصل سرما باشد که این مشکل در سیستم های هوشمند آبیاری تحت فشار با استفاده از سنسورهای موجود و با تشخیص رطوبت قابل دسترس ریشه، مرتفع می شود.
مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه قبل از اجرای طرح آبیاری تحت فشار در سطح 90 هکتار از اراضی روستای آق کمر علیا در کل چاه 400 تا 500 تن محصول سیب زمینی برداشت می شده است که با اجرای این طرح آبیاری تحت فشار، بیش از هزار تن سیب زمینی برداشت می شود افزود: بیش از 500 تن افزایش در تولید محصول سیب زمینی در چاه مذکور یعنی در سال اول اجرای طرح آبیاری تحت فشار، بالغ بر 280 میلیارد ریال درآمد کشاورز افزایش یافته است که نشان می دهد علاوه بر مبلغ خودیاری کشاورز که در این طرح حدود 4 هزار میلیون ریال بوده است مبلغ قابل توجهی افزایش درآمد نیز در همان سال اول حاصل می شود.
جعفر جوادی همچنین اظهار داشت: اجرای طرح 90 هکتاری آبیاری تحت فشار در چاه آق کمر علیا علاوه بر افزایش قابل توجه تولید محصول در کاهش میزان آب مصرفی از چاه و صرفه جویی در برق پمپاژ نیز مؤثر بوده است. به طوریکه در آبیاری قبلی در کل شبانه روز چاه روشن بوده و پمپاژ آب انجام می شده در حالیکه با اجرای سیستم های نوین آبیاری در چاه مذکور از طریق برنامه ریزی آبیاری در هر هفته 3 تا 4 روز چاه خاموش می باشد.
جوادی گفت: همچنین مشکل قطعی برق که این روزها امری رایج شده است با وجود استخر ذخیره آب کشاورزی موجود در طرح مرتفع می شود و اگر برق قطع شود مشکلی در آبیاری ایجاد نمی شود و از آب استخر استفاده می شود.
وی بیان کرد: سهولت در اجرای عملیات آبیاری یکی دیگر از مزایای اینگونه طرحهاست. به گونه ای که در روش قبلی آبگیر با استفاده بیل آب را به یک قطعه هدایت میکند و در کل آبیاری قطعه درگیر انجام آبیاری درست آن زمین می باشد در حالیکه در سیستم های آبیاری تحت فشار با باز و بسته کردن یک شیر فلکه در مسیر یک شیت آبیاری، یک قطعه آبیاری می شود.
همچنین،علی کاظمی فریمانی،مدیر جهاد کشاورزی فریمان بیان کرد: اجرای سیستم های آبیاری قطره ای راه حلی برای مقابله با بحران خشکسالی و افزایش بهره وری آب می باشد و در شرایط کنونی که با کم آبی و افت سطح سفره های آب زیر زمینی مواجه هستیم تجهیز مزارع کشاورزان به سیستم های آبیاری تحت فشار می تواند بسیار اثر بخش باشد.
وی افزود: اجرای طرح آبیاری قطره ای چاه روستای آق کمر از محل اعتبارات سامانه های نوین آبیاری 98 و با اعتبار بلاعوض دولتی به میزان 11 هزار و 25 میلیون ریال و خودیاری 4 هزار و 206 میلیون ریال از ابتدای سال جاری در حال انجام بوده و هم اکنون آماده بهره برداری می باشد.
منبع:روابط عمومی جهاد کشاورزی فریمان